Проблемни взаимоотношения

Взаимоотношенията са най-трудното и сложно нещо, а често и най-болезненото, с което ни се налага ежедневно да се справяме. Трудно е да бъдат формулирани определени проблеми, свързани с тях, тъй като те са толкова динамични и толкова различни с всеки един човек в живота ни.

 

Взаимоотношенията ни със семейство, партньор, приятели имат съвсем различен характер едни от други, но едно е сигурно – няма как да не срещаме трудности и сътресения в тях. А това би могло да е особено болезнено, тъй като човекът е социален вид, който има нужда от другите точно толкова, колкото има нужда от храна и вода. Тази нужда от близост с обкръжаващата среда е абсолютно фундаментална, затова и всички конфликти и раздели се преживяват особено трудно от нас – хората. 

 

Едно от нещата, които правят взаимоотношенията сложни, е липсата на способност да погледнем през призмата на другия, или пък невъзможността да погледнем на самата ситуация под друг, по-обективен ъгъл. Други сценарии, които са често срещани и много комплексни, са когато имаме много близки взаимоотношения със силно нарцистична личност, когато сме подложени на системна манипулация, или когато преживеем изневяра. Във всички случаи, проблемите, които биха могли да възникнат в нашите взаимоотношения с другите, са безброй много, но тяхното разрешаване е нещото, което най-много ни развива като личности.

error: