Стрес и кризи

Стресът не е чужд на никого. Единствено факторите, които го причиняват, могат да са различни при отделните хора. Във всеки случай, хроничното наличие на стрес в живота на човек е едно от нещата, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани и пренебрегвани. Дори в медицината вече е широко разпространен фактът, че стресът причинява редица физически състояния или допринася за обострянето на вече налични такива.  

 

Едно от най-коварните качества на стреса е, че човек привиква към него. Адаптира се и спира да го забелязва. Вече познава себе си единствено под влиянието на стрес, защото не е изпитвал спокойствие и вътрешен мир от години. А когато това се случи, човек губи способността да прецени реалните мащаби на неудовлетвореност и напрежение в живота си. Това неминуемо се отразява не само на качеството на живот, но и на физическото здраве. 

 

В ядрото на хроничния стрес обикновено е залегнал един или няколко  фундаментални страхове, които човек несъзнателно се опитва да преодолее и пребори. Когато те се изкарат наяве и човек съвсем осъзнато ги погледне в очите, добива контрол върху интензивността на стреса, който чувства в живота си. Когато страдаме от хроничен стрес, всъщност страдаме от хроничен страх. Когато осъзнаем какъв е той, бихме могли съвсем директно да го адресираме, вместо това да се случва индиректно и несъзнателно чрез хроничния стрес. 

 

Кризата, от своя страна, няма хроничен характер, но прави така, че човек да добие усещането, че няма почва под краката си в собствения си живот. В повечето случаи тя идва рязко, неочаквано и е безмилостна. Основното, от което човек има нужда тогава, е нещо твърдо, на което да стъпи. 

 

Когато преживяваме криза, посоката, към която трябва да се насочим, е към всичко здраво, сигурно и познато, което е останало в живота ни. Това е така, защото преди да започнем да се справяме със самата криза, първо трябва да стъпим някъде. Тъй като всички сме различни, с различни възприятия и емоционалност, това, което отделните хора преживяват като криза варира, но най-често тя се свързва със загуба на близък, развод, преместване и т.н.

error: